طراحی فروشگاه اینترنتی اگر به صورت حرفهای و توسط یک شرکت قوی انجام شود، شامل مجموعهای از مراحل تخصصی و بهکارگیری تکنولوژیهای متنوع است که بسیاری از مدیران کسب و کار اطلاعات کافی درباره آنها ندارند. در این مقاله قصد داریم درباره مراحل طراحی فروشگاه اینترنتی اختصاصی بحث کنیم و اطلاعات مفیدی درباره جدیدترین تکنولوژیهای مورد استفاده در طراحی سایت در اختیار شما قرار دهیم.
پیش از این بارها و بارها مقالات متعددی درباره اهمیت طراحی فروشگاه اینترنتی در بلاگ آلماتک منتشر شده است. فروشگاه آنلاین یکی از نیازهای اساسی جامعه امروزی است. مزایای فرهنگی و اجتماعی خرید اینترنتی بسیار زیاد است و بسیاری از مشکلات شهرهای بزرگ و کوچک با رونق کسب و کارهای اینترنتی قابل حل شدن است.
با پیشرفت تکنولوژی و افزایش دسترسی مردم به اینترنت، تمایل آنها به خرید اینترنتی روز به روز در حال افزایش است. بنابراین ورود به بازار خرید و فروش آنلاین یک امر ضروری برای صاحبان کسب و کار به شمار میرود. اولین گام برای ورود به این بازار، طراحی سایت فروشگاهی است.
از آنجاییکه که جمعآوری یک تیم برنامهنویس کار دشواری است و مستلزم صرف هزینههای فراوانی میباشد، بهترین کار یافتن یک شرکت طراحی سایت حرفه ای و سفارش طراحی فروشگاه اینترنتی از آن شرکت است. بسته به قیمت طراحی سایت فروشگاهی و خدماتی که به منظور پشتیبانی توسط این شرکتها ارائه میشود، میتوان بهترین شرکت را انتخاب نمود و با آنها قرارداد بست.
برای ساخت فروشگاه اینترنتی نیاز به یک قالب است که اطلاعات سایت بر روی آن قرار گیرد. اگر برای این منظور از قالبهای آماده در اینترنت استفاده شود، طراحی سایت فروشگاهی اختصاصی نبوده و دارای محدودیتهایی است که قالب آماده به طراح سایت تحمیل میکند
اما اگر قالب سایت فروشگاهی با توجه به نظر و سلیقه مشتری طراحی شود، در این صورت ساخت فروشگاه اینترنتی به صورت اختصاصی انجام شده است و میتواند تمام نیازهایی که مشتری از سایت خود انتظار دارد را برآورده سازد.
مولفه دیگری که در اختصاصی بودن یا نبودن طراحی فروشگاه اینترنتی تاثیرگذار است، پنل مدیرت سایت یا سیستم مدیریت محتوا است. برخی از شرکتهای طراحی سایت اقدام به نوشتن یک سیستم مدیریت محتوای اختصاصی میکنند و آن را در اختیار مشتریانشان قرار میدهند. از آنجایی که پنل مدیریت به صورت اختصاصی توسط آن شرکت کدنویسی شده است، شرکت میتواند به راحتی هر تغییری که مدنظر خود و مشتریانش است را در آن اعمال کند.
به عنوان شخصی که یک ایده خوب برای ورود به بازار خرید و فروش آنلاین در سر دارد و قصد دارد به زودی آن را اجرایی کند، کسب اطلاعات کافی در زمینه ساخت فروشگاه اینترنتی بسیار حائز اهمیت است. هرچه این این افراد با دانش بالاتری وارد این عرصه شوند، راحتتر و بهتر میتوانند برای دستیابی به اهدافشان تلاش کنند.
به طور کلی مراحل طراحی سایت فروشگاهی اختصاصی شامل موارد زیر است:
وایر فریم یا طرح اولیه سایت، طرحبندی (layout) صفحات سایت است که نشان میدهد چه عناصری بر روی صفحه اصلی و سایر صفحات وبسایت وجود خواهند داشت. هدف از طراحی وایرفریم ارائه ساختار بصری پایه است که قرارگیری عناصر مختلف یک صفحه وب را نشان میدهد. به عبارت دیگر وایر فریم یک طرح کلی از صفحات سایت است که به فرآیند طراحی و توسعه وبسایت کمک میکند.
برخی از مزایای طراحی وایرفریم به شرح زیر است:
برای طراحی سایت فروشگاه آنلاین پیش از ترسیم وایرفریم، باید هدف از طراحی فروشگاه اینترنتی را مشخص کرد. برای این منظور میتوان به سوالات زیر پاسخ داد:
و چندید و چند سوال دیگر که دانستن پاسخ این سوالات قبل از ترسیم وایرفریم امری ضروری به شمار میرود.
نقش طراحی گرافیکی در رشد برند کاملا اثبات شده است. طراحی گرافیکی وب سایت شامل نحوه و ترکیب استفاده از رنگها، چیدمان عناصر تصویری در سایت، نوع و سایز فونتها، نمایش تصاویر و در کل موضوعاتی از این دست را شامل میشود. برای این منظور لازم است طراح گرافیک دانش کافی نسبت به روانشناسی رنگ ها و مفاهیم و ابزارهای طراحی UI و UX داشته باشد.
معمولا یک شرکت طراحی سایت در کنار تیم برنامه نویسی خود، یک تیم طراحی گرافیکی نیز دارد که همواره در حال تعامل با یکدیگرند. برخی از شرکت های طراحی وب سایت هم با سایر شرکت ها که به صورت تخصصی در حوزه طراحی گرافیکی فعالیت دارند، همکاری میکنند. کاملا واضح است که اگر تیم برنامه نویسی و طراحی گرافیکی در کنار هم در یک مجموعه باشند، نتیجه کار بهتر خواهد بود.
اهمیت طراحی گرافیکی فروشگاه آنلاین بسیار بالاست؛ زیرا طراحی گرافیکی یکی از مهمترین فاکتورها در جذب مشتری به شمار میرود. درواقع طراح گرافیک باید نما و ویترین یک وب سایت فروشگاهی را به گونهای خلق کند تا مشتری مجذوب آن گردد و فرآیند خرید اینترنتی را برای او لذت بخش سازد. استفاده درست از فضاها و چیدمان مطالب در طراحی سایت فروشگاهی یک مسئله بسیار مهم است. هرچند که چینش صحیح مطالب و محصولات در صفحات مختلف فروشگاه اینترنتی وظیفه تیم بازاریابی دیجیتال است، اما طراح گرافیک سایت باید جلوه های بصری مناسبی برای آن ها در نظر بگیرد تا در نگاه مخاطبان، زیبا جلوه نمایند.
برنامه نویسی وب مربوط به تمام آن پردازشی است که پشت صحنه انجام میشود و کاربر عادی آنها را نمیتواند ببیند. برنامه نویسها وظیفه دارند که طرح گرافیکی نهایی و مورد تایید کارفرما را تبدیل به یک وب سایت فروشگاهی واقعی کنند. برنامه نویسی وب را با زبانهای برنامه نویسی متعددی میتوان انجام داد. این زبانها به دو گروه زیر تقسیم بندی میشوند:
زبانهای برنامه نویسی سمت کاربر شامل موارد زیر است:
زبان برنامه نویسی HTML مخفف عبارت Hypertext Markup Language به معنی زبان نشانهگذاری فرامتنی است که در ایجاد صفحات وب به کار گرفته میشود. زبان HTML، جزء جداییناپذیر برنامه نویسی تحت وب است و برای ایجاد ساختار اولیه سایت و پیکربندی صفحات از این زبان استفاده میشود. در حقیقت HTML یک زبان برنامه نویسی نیست بلکه زبانی برای نشانهگذاری عناصر صفحات وب است.
زبان برنامه نویسی CSS مخفف عبارت Cascading Style Sheets به معنی الگوهای آبشاری است. زبان CSS مکمل زبان HTML است و برای بهبود ظاهر سایت از آن استفاده میشود. در حقیقت زبان CSS به کدهای HTML سایت شکل و زیبایی میدهد. به طور مثال رنگ نوشتههای سایت، سایز فونتها، حالت تصاویر و… را میتوان به وسیله CSS تغییر داد.
جاوا اسکریپت از معروفترین و پرکاربردترین زبانهای برنامه نویسی است که برای تعاملی کردن صفحات وب استفاده میشود. در حقیقت پویایی صفحات وب در دستان زبان جاوا اسکریپت است و میتواند در بین عناصر سایت قرار گیرد و عناصر موردنظر را تحت کنترل خود درآورد.
زبان جی کوئری یکی از فریمورکهای معروف و کم حجم جاوا اسکریپت است که برای کنترل عناصر صفحات وب دارای توابع بسیار زیاد و همچنین پلاگینهای متعدد و پرکاربرد استفاده میشود. جی کوئری لیست کاملی از توابع مربوط به کارهای گرافیکی است که کمک میکند تا جلوههای بصری در سایت پیادهسازی شوند.
زبانهای برنامه نویسی سمت سرور شامل موارد زیر است:
زبان برنامه نویسی PHP از پرکاربردترین زبانهای برنامه نویسی تحت وب است و اکثر سایت ها با این زبان طراحی شدهاند. PHP یک زبان متن باز و رایگان است. سیستمهای مدیریت محتوای معروف مانند وردپرس، جوملا و دروپال با زبان برنامه نویسی PHP نوشته شدهاند.
زبان جاوا کاملا مجزا از زبان جاوا اسکریپت است. این زبان برنامه نویسی قابلیت اجرا بر روی تمامی پلتفرم های استاندارد را دارد. جاوا به سه دسته تقسیم می شود:
این پلتفرم جاوا برای توسعه اپلیکیشن های موبایل مورد استفاده قرار میگیرد.
این پلتفرم جاوا برای طیف وسیعی از برنامه های کاربردی مورد استفاده قرار میگیرد.
این پلتفرم جاوا برای توسعه برنامه های بسیار بزرگ و سازمانی مورد استفاده قرار میگیرد.
زبان ASP.net از جمله زبانهای برنامه نویسی مطرح در حوزه طراحی سایت میباشد که توسط شرکت مایکروسافت ارائه شده است. این زبان مخفف عبارت Active Sever Page یا صفحات فعال تحت سرور است. مزیت برنامه نویسی به زبان ASP.Net این است که وب سایت های طراحی شده با این زبان، در محیط ویژوال استادیو پیاده سازی میشوند و تمامی ابزارهای موردنیاز برای طراحی رابط کاربری و همینطور کدنویسی در دسترس است. بانک اطلاعاتی این زبان SQL server است. استفاده از ASP.NET نیازمند آشنایی با مفهوم اولیه شی گرایی و همچنین پیچیدگیهای خاص زبان دات نت است.