پادکست چیست؟ در یک تعریف ساده پادکستها فایلهای صوتی هستند که با موبایل، کامپیوتر و یا در استدیوهای ضبط صدا تولید شدهاند. محتوای پادکستها دارای تنوع بسیار زیادی است و شاید بتوان گفت هر کس میتواند بنا به علاقهمندی و سلیقهاش یک پادکست خاص را انتخاب و گوش دهد.
مهمترین ویژگی پادکستها که آنها را از سایر رسانهها مانند تلوزیون و رادیو متمایز میکند عدم وابستگی آنها به زمان و مکان خاص است؛ به این معنا که شما در هر ساعتی از شبانه روز و در هر مکانی میتوانید با یک جستجوی ساده پادکست مورد علاقهتان را پیدا و از گوش دادن به آن لذت ببرید.
سوالاتی از این دست بارها پرسیده میشود که فرق پادکست با کتاب صوتی یا رادیو چیست؟ رادیو و پادکست هر دو محتوای صوتی هستند. امروزه به دلیل محدودیتهایی که برای گوش دادن به رادیو وجود دارد، طرفداران آن در حال کاهش است. مهمترین و شاید تنها دلیل عدم تمایل به گوش دادن به رادیو این است که برنامههای رادیو تنوع کافی برای علاقهمندان به محتواهای صوتی ندارد. شما به راحتی میتوانید با یک جستجوی ساده درباره موضوع مورد علاقهتان، انبوهی از پادکستهای مختلف را پیدا و به آنها گوش دهید.
اگر بخواهیم تفاوتهای رادیو و پادکست را به صورت خلاصه بیان کنیم، موارد زیر مهمترینها هستند:
اوایل دهه ۲۰۰۰ میلادی بود که ایدۀ انتشار محتوای صوتی در اینترنت برای انواع دستگاهها جذاب شد. اجرای این ایده نیاز به بستر مناسبی داشت که آن موقع فراهم نبود.
ام سری دستگاه های پخش صوتی دیجیتال شرکت اپل برای نخستین بار در ۲۳ اکتبر سال ۲۰۰۱ دستگاههای پخش صوتی دیجیتال یا همان آیپاد (ipod) را به بازار عرضه شده است. کمی نگذشت که آیپاد لقب یکی از محبوبترین دستگاه پخش موسیقی دیجیتال همراه در جهان را به خود اختصاص داد.
ورود آیپاد باعث شد راه برای انتشار پادکست باز شود و پس از آن نیز با ورود موبایلهای هوشمند به بازار، اپلیکیشنها مسیر را برای انتشار پادکستها هموار کردند و به محبوبیت آنها افزودند.
علت تنتخاب نام پادکست برای این فایلهای صوتی برمیگردد به مقالهای که توسط نویسندهای به نام Ben Hammersley در روزنامه گاردین منتشر شد. او در این مقاله از اصطلاح پادکست (podcast) استفاده کرد. او این نام را از ترکیب دو واژۀ Broadcasting به معنی پخش همگانی و iPod ساخت.
عمر پادکست فارسی در ایران نزدیک به چهار سال است. در دو سال اخیر، پادکست هم از نظر تعداد و هم از نظر کیفیت محتوا روند رو به رشدی داشته است. پادکستهای فارسی در حال رشد هستند و به قول سازندگان پادکست در بهار پادکست فارسی هستیم. به دلایل مختلفی خیلی از پادکستها ناشناخته ماندهاند و همین ناشناخته ماندن میتواند باعث توقف انتشار شود.
از بین بهترین اپلیکیشنهای پادکست، گوگل پادکست اگر بهترین نباشد قطعا جزو ضروریترین اپلیکیشنهای پادکستی به شمار میرود که باید در گوشی داشته باشید. این اپلیکیشن رایگان و مالتی پلتفرم است و چون با حساب گوگلتان Sync میشود میتوانید پادکستی را از گوشی شروع کنید و ادامهاش را روی رایانه گوش بدهید.
گوگل پادکست اجازه تغییر سرعت پخش را به شما میدهد، و میتوانید قسمتهای سکوت را هم به سرعت رد کنید. نکته خوب دیگر اینکه به غیر از پادکستهای انگلیسی و زبانهای زنده دنیا، بسیاری از پادکستهای خوب فارسی زبان هم در آن میزبانی میشوند که باعث میشود ارزش نصب بالایی داشته باشد.
بعد از گوگل پادکست، کست باکس (Castbox) هم جزو بهترین اپلیکیشنهای پادکست به شمار میرود. این اپایکیشن در میان ایرانیها بسیار محبوب است. Castbox کاملا رایگان است و خوشبختانه در این نسخه خبری از تبلیغات آزاردهنده نیست، و به لطف همگامسازی با فضای ابری از تمام پلتفرمها میتوانید به پادکستهای ذخیرهشدهتان دسترسی پیدا کنید.
اگر دوست دارید زبانتان را تقویت کنید هم کست باکس اپلیکیشن مناسبی برای شماست چرا که بیش از ۷۰ زبان را پشتیبانی میکند و بیش از ۹۵ میلیون پادکست از سراسر دنیا را میتوانید به رایگان از آن دانلود کنید. از دیگر ویژگیهای خوب کست باکس هم میتوان به پشتیبانی از اسپیکر آمازون اکو و کروم کست اشاره کرد.
کاربران اپل با وجود اپل پادکستز به صورت پیشفرض بر روی گوشیهی اپل نصب است. یکی از مزایای اپل پادکستز رابط کاربری بسیار ساده و در عین حال، پخته اپلیکیشن است که کار در آن را به تجربه لذت بخشی تبدیل میکند.
با اپل پادکست میتوانید پادکستهای مورد علاقهتان را دانلود کرده و بعدا به صورت آفلاین آنها را گوش بدهید. ضمنا با اضافه کردن پادکستها به فهرست علاقهمندیها، میتوانید به محض انتشار اپیزودهای جدید با اعلان iOS از این موضوع با خبر شوید. همچنین اپل پادکست هم جزو سرویسهای میزبانی پادکستی است که پادکستهای ایرانی و فارسی زبان در آن حضور دارند.
همه ساوندکلاود را به استریم موسیقی میشناسند اما باید بدانید که این اپلیکیشن رایگان میزبان طیف گستردهای از پادکستهای جذاب هم هست. ساوندکلاود مالتی پلتفرم است و به خوبی میان نسخههای موبایل و تحت وب همگامسازی میشود.
هر چند که کار کردن در محیط آن به سادگی گوگل پادکست نیست و برای دانلود و گوش کردن آفلاین پادکستها باید مشترک پریمیوم باشید. اما با این وجود هوش مصنوعی ساوندکلاود ویژگی بسیار مهمی است که بسته به پادکستهایی که گوش میکنید، پادکستهای مشابه را به شما معرفی و پیشنهاد میکند.
برای ما که به پلیلیستهای جذاب اسپاتیفای عادت کردهایم، شاید استفاده از این اپ برای گوش دادن به پادکست خیلی رایج نباشد. اما باید بدانید که بعضی از مهمترین پادکستهای دنیا در این پلتفرم منتشر میشوند چرا که قریب به ۳۰۰ میلیون کاربر دارد.
درست مثل استریم موسیقی، از ویژگی پادکست اسپاتیفای هم میتوانید به رایگان استفاده کنید. البته تا جایی که قادر به تحمل آگهیهای صوتی میانبرنامهای آن باشید. ضمنا چند مورد از موفقترین پادکستهای فارسی زبان هم در اسپاتیفای استریم میشوند.
طرفداران پادکستهای فارسی همیشه میتوانند روی شنوتو برای دسترسی به محتوای مورد علاقهشان حساب باز کنند. این پلتفرم انتشار پادکست بومی به شکل رایگان عرضه شده، هر چند بعضی ویژگیهایش با پرداخت درونبرنامهای آزاد میشوند.
شنوتو تقریبا همه امکانات پلی بک اپهای پادکست خارجی (پخش آفلاین، تغییر سرعت، بازپخش و …) را فراهم کرده و از نظر موضوعی تنوع بسیار بالایی از پادکستها را شامل میشود. پادکستهای موسیقی، ورزشی، تاریخی، علم و تکنولوژی، آموزش زبان و کتابهای صوتی ارزشمند محتواهایی هستند که در این اپ میزبانی پادکست ایرانی ارائه میشوند.
ناملیک هم یکی دیگر از گزینههای بومی است که برای شنیدن پادکست میتوانید به سراغش بروید. محبوبترین پادکستهای فارسیزبان مثل چنلبی، فردوسیخوانی، رادیو مرز، کرن و دایجست در ناملیک حضور دارند و قابل دانلود و گوش کردن آفلاین هستند.
ناملیک در حال حاضر بیش از ۲۰ هزار شنونده فعال ماهانه دارد که این آمار روز به روز در حال افزایش است. اگر صرفا به دنبال پادکستهای فارسی زبان هستید، در کنار شنوتو ناملیک هم جزو گزینههایی است که حتما باید در گوشی داشته باشید.