در دنیای مدرن، فناوری بلاک چین یا blockchain یک دستاورد فوقالعادهای به شمار میرود. بلاک چین طیف گستردهای از برنامههای کاربردی از مالی گرفته تا خدمات اجتماعی را دربرگرفته است و تأثیر زیادی بر دنیای تجارت داشته است. از زمانی که فناوری بلاک چین به خدمات تجارت الکترونیکی ورود کرده است، ارزهای دیجیتال افزایش یافتهاند. و بسیاری از افراد به دنبال طراحی صرافی ارز دیجیتال هستند.
تعریف بلاک چین به زبان ساده
به زبان ساده میتوان گفت که بلاکچین یک پایگاه توزیع داده مبتنی بر اجتماع میلیونها نقطه اشتراک است که به صورت هم زمان داده هایی در آن ثبت و اصلاح میشود. از این پلتفرم باز، آزاد و در عین حال پیچیده میتوان برای تبادلات مالی، علمی و اطلاعاتی استفاده کرد که از مهمترین فناوریهای مبتنی بر پلتفرم بلاک چین میتوان به ارزهای دیجیتال رمزنگاری شده همچون بیت کوین اشاره کرد. با رونق ارزهای دیجیتال در سراسر دنیا، شاهد طراحی صرافی های ارز دیجیتال هستیم که واسطهای جهت خرید و فروش ارز دیجیتال به شمار میروند.
شرکتها و سازمانهایی که که اجازه ثبت و به اشتراکگذاری اطلاعات را به کاربران میدهند، مجموعه اطلاعات کاربرانشان را در یک پایگاه داده ثبت میکنند که علاوه بر شخص، مدیران و کارکنان مشخصی از شرکت نیز مجاز به تغییر آن اطلاعات هستند. درواقع شرکت واسطهای مابین کاربر و مخاطبان به شمار میرود و بر تمام اطلاعات شما کنترل دارند.
این شیوه در ثبت اطلاعات در بسیاری از کسب و کارها قابل مشاهده است. به عنوان مثال میتوان شبکههای اجتماعی را نمونهای از این شرکتها نام برد. در این شبکهها زمانیکه پیامی توسط کاربر ارسال میگردد، این پیام در پایگاه داده آن شرکت ثبت میشود و قابل تغییر یا حذف توسط مدیران آن شبکه است.
مثالی دیگر در این زمینه سیستم بانکداری است. شما وقتی حسابی در یک بانک باز میکنید، تمام اطلاعات حساب شما در پایگاه داده آن بانک ثبت میشود و علاوه بر شما، بانک نیز به اطلاعات شما دسترسی دارد. یکی از مسائلی که در این سیستم دیده میشود این است که بانک به عنوان نگهدارنده اموال شما، این حق را برای خود در نظر میگیرد که در مواقع لزوم مثلاً تأخیر در پرداخت بدهی بانکی حساب شما را مسدود کند. همچنین اگر شما در ازای خرید یک کالا به شخصی یک چک بدهید، آن شخص باید به بانک طرف قرارداد شما مراجعه کرده و مبلغ چک را دریافت کند. در این شیوه معاملاتی، بانک واسطه مابین کاربر و مشتری است.
در سالهای اخیر فناوری جدیدی تحت عنوان بلاک چین شکل گرفته است که مبتنی بر توزیع پایگاه داده میان تمام کاربران است. در این شیوه از ثبت اطلاعات، دادهها در پایگاه دادهای که به صورت عمومی برای تمام کاربران قابل روئت است، ثبت میشود. بنابراین هیچ شخص یا سازمانی صاحب پایگاه داده نیست و حق دسترسی به آن را ندارد. این شیوه از ثبت اطلاعات باعث افزایش امنیت و اعتماد کاربران میشود.
مونه اولیه کاربرد بلاک چین را میتوان در ارزهای دیجیتال مشاهده نمود. بیت کوین ارز دیجیتالی است که در آن از این فناوری استفاده شده است. در این شیوه، معامله مابین دو نفر به صورت مستقیم و بدون نیاز به واسطه یا شاهد انجام میشود و تمام تراکنشها در پایگاه دادهای که قابل رویت برای همگان است، ثبت میشود. بنابراین همه افراد یک نسخه از پایگاه داده را در اختیار دارند.
از دید بسیاری بیت کوین اولین ارز دیجیتال حقیقی یا رمز ارزی است که ایده آن سال ۲۰۰۸ در وایتپیپر بیت کوین منتشر و اولین سکههای آن در سال ۲۰۰۹ استخراج شد؛ هرچند پیش از بیت کوین نیز تلاشهای زیادی برای ساخت یک ارز دیجیتال صورت گرفته بود. ایده شکلگیری ارزهای دیجیتال از دو مشکل بزرگ «اعتماد به شخص ثالث» و «دوبار خرج کردن» ریشه میگیرد. هنگامی که شما از بانکها برای انتقال پول و نگهداری آن استفاده میکنید، در واقع به آن بانک اعتماد کردهاید. حتی اگر کلیتر به ماجرا نگاه کنید، اعتماد برای پیش بردن بسیاری از کارهایتان ضروری است.
تعریف برخی از اصطلاحات ارز دیجیتال
شبکه بلاک چین ارز دیجیتال چیست
شبکه بلاک چین یک بستر بسیار گسترده برای تبادل ارز های دیجیتال می باشد و متشکل از صدها بلاک است که به وسیله هش به یکدیگر متصل شدهاند، در واقع میتوان شبکه بلاک چین ارز دیجیتال را مانند یک دفتر کل تصور کرد که تمام مبادلات انجام شده مربوط به ارز های دیجیتالی در آن ثبت می شود.
منظور از بلاک در شبکه بلاک چین چیست
بلاک چین در واقع از میلیون ها بلاک تشکیل شده است و هر بلاک شامل تعداد بسیار زیادی معامله ارز دیجیتال می باشد که این معاملات با هَش به یکدیگر متصل شده اند، همچنین هر کدام از این بلاک ها نیز خود با هَش به یکدیگر متصل شده اند و تغییر در اطلاعات هر کدام از آن ها باعث تغییر در کل ساختار شبکه بلاک چین شده به همین دلیل امکان تقلب و کلاهبرداری و یا انجام معاملات تکراری مربوط به این نوع ارز ها بسیار پایین می باشد.
هش چیست
وقتی یک تبادل ارز دیجیتال بین دو شخص صورت می گیرد پس از تایید شدن اطلاعات توسط ماینر و انجام معامله مربوطه، تاریخ انجام آن و همه اطلاعات مربوط به آن رمز نگاری شده و در نهایت به صورت یک کد در شبکه بلاک چین ثبت می شود. پس از ثبت شدن این کد دیگر اجازه دسترسی به اطلاعات آن و یا تغییر این اطلاعات وجود ندارد که این باعث بالا رفتن امنیت این نوع معاملات و نفوذ ناپذیری تقریبی آن ها می شود. در حقیقت هَش هر بلوک اطلاعاتی را به بلوک اطلاعاتی قبلی خود مرتبط می سازد که در این حالت هر بلاک شامل هَش اطلاعات موجود در خود و هَش اطلاعات بلاک قبل از خود می باشد.
ماینر بیتکوین یا سایر ارزهای دیجیتال چه کسانی هستند
همانطور که قبلاً اشاره شد در معاملات ارز های دیجیتال نیاز به هیچ گونه واسطه یا نفر سومی برای نظارت و تایید روند انجام آن وجود ندارد، اما در نهایت نیاز به منبعی برای تایید صحت اطلاعات وارد شده و راستی آزمایی دو طرف معامله دیجیتالی انکار ناپذیر است. در این حالت اشخاصی به صورت داوطلبانه وظیفه انجام این کار و بررسی کردن ( verify ) تمامی اطلاعات ثبت شده در معاملات را بر عهده می گیرند، به ماینر ها اصطلاحاً ( استخراج کننده ) نیز گفته می شود که با استفاده از انواع روش های استخراج ارز دیجیتال به تولید این رمز ارز ها می پردازند.
امنیت بالا مزیت استفاده از این فناوری است. بنابراین هیچکس نمیتواند تغییری در اطلاعات خود دهد مگر اینکه این تغییر توسط بیش از ۵۰ درصد از کاربران تأیید شود. مثلاً در سیستم معاملات دیجیتال کسی نمیتواند دارایی خود را بر اساس میل خود افزایش دهد، زیرا یک نسخه از پایگاه داده در اختیار همه است و در صورت مغایرت پایگاه داده شخص با دیگران، تقلب شخص مشخص میگردد.
1 Comment
دوره اموزش بلاک چین در البرز سراغ ندارید؟