در این مقاله می خواهیم با مفاهیم ui و ux و همچنین تفاوت ui و ux در طراحی وب سایت آشنا شویم. قبل از پرداختن به موضوع اصلی بد نیست که تعریفی از طراحی داشته باشیم.
طراحی یک اصطلاح نسبتا گسترده و مبهم است. وقتی شخصی به شما میگوید که من یک طراح هستم، به روشنی برای شما مشخص نمیشود که فعالیت روزانه او دقیقاً شامل چه کارهایی میشود. ذیل چتر طراحی، وظایف متعددی جای گرفته است که معمولاً هر کدام زمینه های تخصصی ای به حساب می آیند.
طراحی یک مفهوم گسترده است که از صنعت (مانند خودرو و ساخت و تولید و …) تا چاپ (طراحی و چاپ کاغذی، تابلو و …) و فضای فناوری اطللاعات (نرم افزارها و رابط های کاربری) گستردگی دارد. با هجوم گسترده تمامی طیف های شغلی و حرفه ای به فضای فناوری اطلاعات، مفاهیمی مانند UX و UI که مخصوص واسط کاربری در صفحات نمایش هستند برای اغلب طراحان نامفهوم می باشد.
ux مخفف شده کلمه User Experience می باشد که معنی تحت اللفظی آن “تجربه کاربر” می باشد. در حقیقت طراحان “تجربه کاربر” یا همان UX Designers تمام تلاش خود را میکنند تا بهترین سناریو برای آشنایی یک کاربر با یک محصول و یا خدمات را ایجاد نمایند. از آنجا که این موضوع یک فرمول خاص ندارد و متناسب با سوژه های مورد نظر ممکن است راهکارهای فراوانی داشته باشد کار زمانبر و دشواری است.
یک طراح تجربه کاربری میخواهد مشکلات کاربر را در مواجهه با سوژه مورد نظر خود، چه از نظر کلامی و لغتی، و چه از نظر محل قرار گیری موارد و زیبایی شناختی و … مورد بررسی قرار دهد و در پی حل آن ها برآیند تا به بهترین تجربه کاری کاربر یا همان Best User Experience دست یابد.
به طور کلی تجربه کاربری یا Ux، تجربه ی هر کاربر از کار با یک محصول (نرم افزار) را در بر می گیرد که این تجربه شامل ابعاد مختلف بسیاری از جمله: طراحی واکنشگرا (تعاملی)، نوع/کیفیت تعامل کاربر با محصول (نرم افزار)، معماری داده ها، طراحی بصری، دسترسی به ابزار و المان ها، چگونگی استفاده از جزئیات/کل محصول و … می شود.
محصول نهایی UX شامل Wireframes صفحه، storyboards و sitemap می شود و برنامه های کاربردی برای طراحان تجربه کاربری می تواند شامل Photoshop ،Sketch ،Illustrator ،Fireworks ،InVision و … باشد.
UI مخفف کلمه User Interface است که به صورت تحت اللفطی به “رابط کاربری” معنا میشود. بر خلاف UX که بر احساس کلی کاربر از یک محصول معطوف است، UI به چگونگی صفحه بندی محصول توجه دارد. آنها مسئول طراحی هر صفحه با ابزارها و صورتی هستند که بتواند مسیری که طراح UX طراحی نموده را پیاده سازی و جایگذاری نماید.
به عبارت دیگر تمام اشیا و المان هایی که در دنیای نرم افزار می بینیم و یا به عبارتی نمای ظاهری یک نرم افزار را رابط کاربری یا Ui آن نرم افزار می گویند. این المان ها شامل: تصاویر، منوها، کادرها و جداول، متون، فایل های ویدئویی و متحرک، تقسیم بندی های ظاهری و … می شوند که رنگ، شکل و محل قرار گرفتن آن ها در Ui مطرح می شود.
به عنوان مثال زمانی که یک طراح UI میخواهد یک داشبورد سیستم آمارگیری را پیاده سازی کند، ممکن است تصمیم بگیرد که مهمترین موضوع صفحه را در بالای صفحه قرار دهد، و یا آن را در نوار کناری صفحه و یا با طراحی یک دکمه آن را به گونه ای که به تجربه مشاهده ای کاربر و کلیت طرح کمک نماید نمایش بدهد.
همنچین طراحان UI معمولاً وظیفه یکپارچگی سبک طراحی در کل روند محصول را نیز بر عهده دارند، به صورتی که به صورت شهودی، نوع چینش و محتوای صفحات با یکدیگر همخوانی داشته باشد و همچنین زبان طراحی مورد استفاده سازگاری خودش را در تمامی روند ها و صفحات محصول حفظ نماید. حفظ این ثبات در نمایش المان ها، نمایش خطاها و سبک طراحی ضروری می باشد.
محصول نهایی UI شامل طراحی رابط کاربری نهایی است و برنامه های کاربردی می تواند شامل Photoshop ،Sketch ،Illustrator ،Fireworks و … باشد.
به صورت کلی باید گفت که مرز بین UI و UX در بیشتر موارد مبهم است و در بسیاری از موارد شرکت طراحی وب سایت این نقش را ادغام میکند و به یک شخص و یا گروه کاری واگذار می نماید. یکی از مهمترین تفاوت ها در ui و ux این است که UX بر راحتی استفاده و تجربه لذت بخش کاربر از محصول نهایی تاکید می نماید.
با این تعاریف می توان به اهمیت بهبود و افزایش سرعت سایت پی برد و از مواردی دانست که باعث بهبود تجربه کاربر از سایت می شود.
برای مشاوره رایگان در زمینه طراحی و ساخت انواع سایت می توانید با گروه نرم افزاری آلماتک تماس بگیرید تا توسط کارشناسان به صورت کامل راهنمایی شوید.