دنیای طراحی سایت بسیار وسیع است و فعالیتهای مختلفی در آن انجام میشود. برخی از این فعالیتها به تنهایی یک شغل محسوب میشوند و تعدادی هم برخلاف اعتقاد عمومی اصلا شغل نیستند. با آلماتک همراه باشید تا با شغل هایی که کریس کویر برای صنعت وب مطرح کرده است آشنا شویم.
طراح وب (Web Designer)
یک طراح سایت بیشتر به برنامه نویسی پوسته ظاهری سایت می پردازد. درواقع طراح سایت برای طراحی سایت باید ظاهر آنرا در ذهن خود تجسم کرده و تحلیل و بررسی کند که وب سایت مورد نظر چگونه کار خواهد کرد. برای مثال، بسیاری از مراجعه کنندگان فکر می کنند یک طراح وب همان گرافیست است یا طراح وب یک برنامه نویس نیست!
متاسفانه حتی افراد متخصصی که در این حوزه فعالیت می کنند، دقیقا نمی دانند نقش طراح وب چیست!
طراح وب مسئول طراحی ظاهر و نحوه نمایش یک وب سایت در شبکه اینترنت است و مسئولیت تعیین و مشخص کردن موارد مختلفی از جمله طرحبندی کلی، رنگها، فونت ها، و خلاصه همه جنبههای بصری یک سایت بر عهده وی میباشد.
توسعهدهندهی Front End
زمانی که در مورد فرانت اند “Frontend” وب صحبت می کنیم، منظور آن بخشی است که قابل دیدن است و با آن تعامل می کنیم. فرانت اند “Frontend” معمولاً از دو بخش تشکیل می شود: طراحی سایت و توسعه فرانت اند وب.
در گذشته اگر کسی از توسعه صحبت میکرد، عموماً مربوط به بک اند “Backend” بود، اما در چند سال گذشته این موضوع بسیار تغییر کرده است و نیاز داریم میان کسی که سایت را در نرم افزاری مانند فتوشاپ طراحی میکند و کسی که آنها را تبدیل به کدهای HTML و CSS میکند، تفاوت بگذاریم. این موضوع زمانی که طراحان به سوی استفاده از جاوا اسکریپ و JQuery روی آوردند بسیار جدی تر شد.
به همین خاطر، اگر اکنون می گوییم ” طراح سایت “، منظور هم افرادی است که با فتوشاپ و نرم افزارهای گرافیکی مشابه کار میکنند و هم افرادی که آن طرحها را به کدهای HTML، CSS، جاوا اسکریپت و JQuery بدل میکنند.
تمام چیزی که شما در یک وب سایت میبینید، مجموعه ای است از HTML، CSS و جاوا اسکریپت که تماماً با مرورگر وب شما کنترل میشوند. مانند صفحات، منوها، دکمهها، فونتها، فرم های تماس و … .
طراح رابط کاربری (UI Designer)
UI که مخفف user interface میباشد در فیلد اثر متقابل ماشین و انسان در صنعت طراحی، فضایی میباشد که اثر متقابل بین انسان و ماشین به وجود میآید. هدف این اثر متقابل اجازه برای عملکرد موثر و کنترل ماشین از سمت انسان میباشد، درحالیکه ماشین اطلاعاتی را باز میگرداند که کمک به تصمیمگیریهای کاربران مینماید. برخلاف طراحان UX که بر روی حس کلی کار تمرکز مینمایند طراحان UI بر روی نحوه ارائه محصول کار مینمایند. آنها صفحهای را طراحی مینمایند که کاربر با آن در ارتباط میباشد و تلاش مینمایند UI را در جهت محقق ساختن اهداف طراح UX پیش ببرد. به عنوان مثال ممکن است طراح UI تصمیم بگیرد اسلایدری در بالای صفحه تعبیه نماید و یا دکمهای برای انجام فرآیند خرید در مکانی از صفحه ایجاد نماید. همچنین طراح UI مسئول ساخت راهنمای استایل منسجم میباشد تا ثبات و یکپارچگی در طراحی دیده شود.
طراح تجربهی کاربری (UX Designer)
User Experience – UX شامل رفتار، حالت و احساست کاربر در مورد استفاده از یک محصول و یا سیستم خاص میشود. تجربه کاربر شامل جنبههای عملی، تجربی، موثر ، معنیدار و جنبههای با ارزش اثر متقابل انسان، کامپیوتر و محصول میباشد، که شامل درک کاربر از جنبههای مختلف سیستم شامل کاربرد، سادگی در استفاده و بهرهوری میباشد. براساس تعریف ISO عنوان user experience شامل کلیه عواطف، اعتقادات، مزیتها، پاسخهای فیزیکی و روانی، رفتارها و اجراها قبل از زمان استفاده، در زمان استفاده و بعد از آن اطلاق میگردد.
وظیفه طراح وب سایت چیزی بیش از طراحی محیطی زیبا برای وب سایت شما میباشد. طراح سایت میبایست هیجان و احساسات کاربران شما را در نظر بگیرد و سایت را به گونهای طراحی نماید تا وب سایت شما ارتباط احساسی برقرار نماید. طراح وب سایت یکی از مهترین اعضای تیم شما میباشد که در صورتی که کار خود را به درستی انجام دهد تاثیر بسیار مثبتی بر روی کسب و کار شما خواهد داشت. مارک زاکربرگ خالق فیس بوک میز طراحان وب سایت خود را نزدیک میز خود قرار داده بود تا بدین وسیله هم کار ایشان را دائما تحت نظر داشته باشد و هم بتواند خط مشی و دیدگاه های خود را دائما به ایشان منتقل نماید تا بدین وسیله طراح با درک بهتر فعالیت وب سایت ، طراحیهای مفهومیتری را ارائه نماید. مهندسان در کار طراحی سایت بخشهایی را پیادهسازی مینمایند که کاربر مشاهده نمینماید و منطق و اصول کار را پیادهسازی مینمایند؛ حال آنکه طراحان سایت رابط کاربری وب سایت را پیاده سازی مینماید.
طراحی سایت
طراحی تعاملی (Interaction Designer)
در طراحی تعاملی نحوهی طراحی بیشتر مد نظر است. با این تفاوت که روی نحوهی استفاده از اجزاء تمرکز میشود تا کاربر بیشتر با وب سایت تعامل داشته باشد.
Art Director
افرادی که در این شغل فعالیت میکنند باید کیفیت کاری پروژه را تحت کنترل داشته باشند. در واقع این افراد مدیریت طراحان پروژه را برعهده داشته و با مشتریان در ارتباطند.
توسعه دهنده وب (Web Developer)
فرد در این شغل بیشتر روی برنامهنویسی سمت سرور تمرکز میکند. برای داشتن این شغل باید زبانهای سمت سرور مانند پایتون، روبی، PHPو ASP را بلد باشید. همچنین مهارتهای پایهای در زمینههای دیتابیس، جاوا اسکریپت و HTML داشته باشید. این عنوان شغلی با توسعهدهندهی Front End کاملاً متفاوت است. یک توسعه دهندهی وب توجه کمی روی نحوه کار کردن عناصر در صفحه وب دارد در حالیکه بیشتر روی برنامهنویسی سایت، ارتباط با دیتابیس و مباحث امنیتی تمرکز میکند.
Web Programmer یا Web Aplication Developer نامهای دیگری است که به این عنوان شغلی داده میشود.
Full Stack Developer
full-stack developer به توسعه دهندگانی گفته میشود که توانایی کار با تکنولوژیهای back-end و front-end یک برنامه تحت وب را دارند.
برای مثال در یک برنامه تحت وب که با PHP توسعه داده میشود یک full-stack developer باید توانایی کار با پایگاه داده، PHP، جاوااسکریپت، CSS، HTML و سیستم عامل را داشته باشد و حتی کار با فتوشاپ برای خرد کردن عکسهای طراحی شده برای استفاده در front-end را داشته باشد.
نکتهای که در اینجا وجود دارد این است که یک full-stack developer نیازی نیست که به تمام تکنولوژیها تسلط کامل داشته باشد (که البته امکان پذیر هم نیست) و داشتن دانشی در سطحی که بتواند با آنها خوب کار کند کفایت میکند.
استراتژیست محتوا (Content Strategist)
این شغل روی پیادهسازی فنی سایت تاثیری ندارد. بعد از طراحی سایت وظیفهی آنالیز دادهها، تغییر محتوای سایت و هدایت وبلاگ نویسان برعهدهی استراتژیست محتوا است.
تولید محتوا
تکنسین IT
این فرد با تجهیزات کامپیوتری کار میکند و بیشتر در زمینه سخت افزاری فعالیت دارد.
Dev Ops
این افراد میان متخصصان آی تی و توسعهدهندگان ارتباط برقرار میکنند. فعالیتهایی مانند کنترل نرمافزارهای سمت سرور، کنترل نسخه، تست سرورها و فرآیندها برعهدهی این افراد است.
” هکر به معنای شخصی که رخنه های امنیتی یک سرویس را پیدا میکند، یک اصطلاح است نه شغل! “
مدیر پروژه (Product Manager)
مدیر پروژه به عنوان مدیر تیم فعالیت میکند و تمامی افراد را برای رسیدن به هدف هدایت میکند.
نماینده خدمات به مشتریان (Customer Service Representative)
این عنوان شغلی ارتباط مستقیمی با مشتریان دارد و برای کمک به بهبود سایت فعالیت میکند. در واقع مشکلاتی را که از دید مشتریان وجود دارد، به گوش مدیران پروژه رسانده و از این طریق با جامعهی هدف سایت ارتباط برقرار میکند.
متخصصان SEO
متخصص سئو سایت به کلیه فعالیت هایی که در زمینه بهینه سازی سایت و سئو باید انجام شود احاطه کافی داشته و از الگوریتم های موتورهای جستجوی برتر همچون گوگل آگاهی کامل دارد تا بتواند صفحه وب منتخب برای عملیات سئو را بر طبق خواست خود در رتبه های بالاتر قرارد دهد.
لازم به ذکر است؛ امروزه میتوان گفت سئو یک هنر است و متخصص سئو یک هنرمند! چرا که موتورهای جستجو به طور مداوم درحال تغییر الگوریتم های جستجوی خود برای بهتر کردن نتایج جستجو هستند و علاوه بر داشتن دانش کافی در این زمینه باید هنرمندی خویش را هم به چالش بکشد.
سئو سایت
شغل هایی که در این دسته بندی قرار نمیگیرند:
طراح گرافیک؛ طراح گرافیک لزوما در زمینهی وب فعالیت نمیکند.
مهندس نرم افزار؛ یک مهندس نرمافزار ممکن است برنامه نویس هم باشد اما در زمینهی وب فعالیت نمیکند.
تمامی مسئولیتهایی را که در بالا ذکر شد، میتوانیم بر اساس مهارت افراد دوباره دستهبندی کنیم. برای مثال شغل مدیر ارشد پروژه با مدیر پروژه متفاوت است.
در صورتیکه زمینههای کاری دیگری به ذهنتان میرسد برای ما بنویسید تا به دستهبندی های فوق اضافه شود.